петък, 4 май 2012 г.

Тарта с ягоди и лешници


За  тестото:
140 г. брашно
50 г. смлени лешници
100 г. масло на кубчета
50 г. захар
1 жълтък

За плънката:
250 г. маскарпоне
2.с.л. пудра захар ( на мен ми се сториха малко, за почитателите на по-сладки неща може да се сложи още, просто като разбивате маскарпонето, опитайте и си добавете още ако не ви хареса, имайте предвид, че ще има и карамелена смес)
150 мл. сметана
450 г. ягоди

За отгоре:
6 - 7 с. л. захар
30 г. масло
3-4 с. л. прясно мляко
85 г. печени натрошени лешници

Приготвяне:

Загрейте фурната до 190 градуса (170 с обдухване). Сложете брашното и млените лешници в кухненски комбайн и добавете маслото, (ако нямате такъв смелете лешниците на ситно с мелничка) . Тестото трябва да стане на трохи, ако месите с ръце, правете го бързо, за да не се стопи маслото, прибавете захарта, сложете жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и омесете тестото върху набрашнена повърхност. разточете го на кръг. Покрийте форма за тарта с хартия за печене, сложете вътре тестото и оформете и леко по стените нагоре. Охладете тестото в хладилник за 15-20 мин.
Извадете тестото, сложете хартия за печене покрита с боб отгоре ( това се прави, за да не се повдигне тестото при печене). Запечете за 15 мин., след което махнете хартията с боба и печете още 5-7 мин. до златисто. Оставете го да изстине. В малка тенджерка сложете захарта да се карамелизира, махнете от котлона и  прибавете маслото,  накрая сложете млякото, разбъркайте да стане с капучинен цвят , с половината от тази смес полейте тартата отдолу. Разбийте маскарпонето със захарта, разбийте сметаната и я смесете с маскарпонето. нарежете половината ягоди и ги прибавете към маскарпонената смес. Махнете тартата от формата за печене, сложете си я в подходяща чиния, намажете отгоре с маскарпонето с ягоди. Нарежете останалите ягоди и украсете тартата по ваш вкус, полейте с останалата карамелизирана смес и поръсете с печените лешници.

Много свежа се получи тази тарта, точно като за горещите летни дни....

Няма коментари: