понеделник, 7 май 2012 г.

Мъфини с малиново сладко


Мъфините са най-вкусни когато са топлички, но и на другия ден пак ги бива, особено с чаша не толкова сладко кафе.

За около 12 мъфина:
140 г. захар и пудра за овалване
200 г. брашно
1ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер
100 мл. кисело мляко
2 големи яйца, разбити
1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар на KOTANYI
140 г. разтопено масло
12 с.л. малиново сладко ( най-добре домашно, но ако нямате става и с купешко)

Фурната се загрява на 190 градуса (170 градуса ако е с обдухване). Намазнява се форма за мъфини 12 гнезда или ако са хартиени чашки няма нужда от мазнина. В купа се смесват захарта, брашното, содата (бакпулвера) и ванилията. В друга купа се смесват яйцата и киселото мляко. Добавя се и маслото и течните съставки се прибавят към сухите, разбърква се хубаво с лъжица, не го бъркайте прекалено много , само докато всичко се смеси добре.
Изсипвайте по 2/3 от сместта във всяко гнездо, после в средата сложете по 1 с.л. от сладкото и добавете отгоре останалата смес. Запечете за 16-18 мин. или докато мъфините станат златисти, на пипане ътрябва да са мекички. Като ги извадите от фурната ги оставете да изстинат и после ги офаляйте внимателно в пудра захар.
Внимавайте при отделянето на мъфините от формата ако е силиконова, защото сладкото пада на дъното и може да се счупят, за това внимателно ги отделете и може да ги сложите в хартиени чашки за красота, а ако сте ги пекли в хартиените чашки направо, тогава такъв проблем няма да има, но пък хартиените чашки трябва да не пълните много от сместта, защото тестото е тежко и да не се разлеят извън чашките. Може отгоре върху мъфините да сложите и крем по ваш избор, аз още не съм пробвала, но мисля, че крем от маскарпоне и малко квасена сметана или пък сметана за разбиване + малини (все още няма пресни на пазара и за това не съм пробвала ), ще бъде чудесно допълнение към тези супер-лесни мъфини.


Няма коментари: