понеделник, 28 май 2012 г.

Сладки за чай


Тези сладки са от маслено тесто, с конфитюр по ваш избор, какъвто вие обичате, може да сложите малинов, прасковен или кайсев, може да сложите дори и плодче от сладко, просто импровизирайте. Много са крехки тези сладки, след като ги опечете, ако искате да стоят хрупкави, не им слагайте сладкото отгоре веднага, а преди да го сервирате, защото иначе омекват от него. И така да напиша рецептата

За тестото:

113 г. безсолно масло на стайна температура
50 г. захар
1 яйце, разделено жълтък от белтък
1/2 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия
130 г. брашно
щипка сол
100 г. печени и смляни ядки ( бадеми, лешници, орехи)
120 мл. конфитюр

Приготвяне:

Разбийте маслото и захарта да стане като кремче, сложете ванилията и добавете жълтъка, след това пресятото брашно със солта, омесете тестото хубаво и ако е много меко сложете го в хладилника за 30 мин. до час. Опечете ядките на 180 градуса, след като изстинат ги смелете. Извадете тестото от хладилника и правете малки топченца, топете в разбития белтък, а после в смелените ядки, подредете в тава застлана с хартия на разстояние и отгоре върху всяко топченце направете малка дупка с дървена лъжица или с палеца на пръста си. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 8-10 мин. След като се опекат ги изчакайте да изстинат и ако сервирате веднага, сложете по половин ч.л. конфитюр или скадко и да ви е сладко!

Няма коментари: