събота, 12 май 2012 г.


Бадемови сладки с пълнеж от бял шоколад и малини


Тези сладки са едни от любимите ми, с чудесен аромат и вкус на малини, истински малини, ммммм, страхотен вкус, с малко лимонов сок, чудесно допълнение към сладостта на белия шоколад, бадеми и ванилия...чудесна комбинация. С чашка кафе сутрин или следобед....






















За тестото:


230 г. меко масло, на стайна температура
50 г. захар
2 с. л. квасена сметана или кисело мляко
8 с.л. смляни бадеми
1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 ванилия
малко нстъргана лимонова кора, да кажем половин чаена лъжичка


За крема:


200 г. бял шоколад
100 г. малини (аз слагам повече, понеже малините се изстискват и им се махат семките и 100 г. ми се струват малко)
1 ч.л. лимонов сок
8 с.л. смляни бадеми


Приготвяне на крема:


Аз първо си приготвям крема, за да се стегне, за това начипете шоколада и го стопете на водна баня, когато поизстине малко, но не чакайте много да изстива, добавете лимоновият сок, малиновото сокче ( аз ги прецеждам много хубаво през голяма цедка, смачквам ги с лъжицата като съм сложила цедката върку някакъв съд, отдолу излиза сокчето, и по принцип слагам повечко от 100 г. малини, последно дори ги правих със замразени малини, като ги размразих, все пак сезона на малините е далеч още :-)), накрая се добавят бадемите, покрива се с фолио съдчето с крем ( за да не поема миризмите от хладилника) и се слага в хладилника да се стегне.


За тестото:


Разбийте мекото масло със захарта на пяна, добавете ванилията и лимоновата кора, добавете квасената сметана (киселото мляко), добавете пресятото брашно и смляните бадеми, омесете тестото, увийте във фолио и сложете за 30 мин в хладилника.


Извадете тестото от хладилника, включете фурната на 180 градуса, разточете го върху леко набрашнен плот, ако ви лепне много, поръсете отгоре с малко брашно, изрежете формички по ваше желание, опечете за около 10-15 мин., отгоре трябва да са почти белички, да не стават кафеви, защото стават твърди. След като изстинат се слепват с охладения крем ( ако крема ви не е достатъчно стегнат, може да добавите още смлени бадеми ). Отгоре поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

1 коментар:

pipilona каза...
Този коментар бе премахнат от автора.