сряда, 9 май 2012 г.

Какаово руло с лимонов крем




За рулото:

6 яйца
6 с.л. захар
3 с.л. брашно
3 с.л. какао
1 с.л. олио
по желание 1 с.л. ром

За крема:

250 г. маскарпоне
200 г. квасена сметана
1/2 чаена чаша пудра захар
Кората от 2 големи лимона
сока от 1 голям лимон
1 ч. л. ванилова есенция

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса
Разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг. Добавете жълтъците и олиото полека, преситеното брашно  и какаото, (рома ако желаете). Бъркайте леко да се съединят продуктите, изсипете сместав тавата от фурната, предварителна застлана с хартия за печене и печете около 10-15 мин., трябва отгоре рулото да е мекичко, проверете с клечка дали е готово, но поне 10 мин. след като сте го сложили да се пече. Когато го извадите, още топло го завийте във влажна кърпа.

За крема:

Разбийте сметаната и маскарпонето със захарта, ванилията, добавете лимоновата кора и сока, хубаво разбийте, намажете хубаво охладеното руло, отгоре може да украсите както ви душа поиска, с плодове, с шоколадова глазура или пък с пудра захар....Аз го потъсих с малко какао и наредих ягоди, като ги поръсих с малко захар, за да изтраят уж повече, макар че рулото го нямаше още в деня на приготвянето му :-).

И само искам да ви кажа, че вместо лимоновия крем може да направите нутелено-маскарпонен крем като само добавите към маскарпонето и сметаната няколко лъжици нутела и още малко пудра захар (по ваш вкус), то пак ще е страхотно, още по-различно и ще допадне на любителите на много шоколадовия вкус. А ако не можете да си купите маскарпоне, може да ползвате само квасена сметана и в двата случая, но вкусът тогава ще е различен разбира се. 

И така, да ви е сладко!

Няма коментари: