вторник, 15 май 2012 г.

Шоколадова торта с малинова глазура


Тази торта видях от тук  www.mycookingcreations.com и тъй като съм голям почитател на шоколада, реших да я направя, но със съвсем малки промени. Тортата е наистина топяща се в устата, с много богат вкус на шоколад, дъх на кафе и допълнение малини.


За тортата:


250 г. шоколад
150 г. захар
80 г. масло
4 яйца
30 г. орехи
80 г. лешници (или бадеми)
3 ч.л. ситно смляно кафе
2-3 с.л. ром (по желание)
щипка сол
малиново сладко, или сладко от боровинки за отгоре






Приготвяне:


Разтопете на водна баня маслото с шоколада, оставете настрани, запечете леко ядките на 180 градуса във фурната, след като поизстинат ги смелете с 2-3 с.л. захар и кафето, разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете смлените ядки, кафето шоколада и рома към жълтъците. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол и 2-3 капки лимонов сок. Добавете с леко бъркане белтъците към останалата смес. Застелете с хартия за печене форма за торта 24 см диаметър. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40 мин. Не печете много, за да не стане твърд сладкиша, вътре трябва да си остане леко влажен, а отгоре с хрупкава коричка. Следа като е изстинал, сложете отгоре сладко от малини или боровинки, а може и да покриете с квасена сметана смесено с нутела. 


Да ви е сладко!

Няма коментари: