четвъртък, 26 април 2012 г.

Шоколадови кексчета с шоколадова глазура



Тези кексчета са с доста силен шоколадов вкус, истинско изкушение за почитателите на шоколад, прекрасно се допълват с чаша горчиво кафе, приготвят се бързо и бързо бързо свършват :-)


За тестото:
85 г. натурален шоколад
100 г. безсолно масло
125 г. захар
100 г. кафява захар
1 ч.л. ванилова есенция
2 цели яйца и 1 жълтък
със стайна температура
100 г. брашно
3 с.л. какао на прах
60 г. едро счукани орехи ( по желание)


 За глазурата:
250 г. квасена сметана или сметана за разбиване (според вкуса)
6-7 лъжици нутела


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 C. Застелете с хартия за печене квадратна тава 22 на 22 см.
или ако искате може да ползвате хартиени кошнички за мъфини (при тях печенето ще стане по-бързо). 
Начупете шоколада и го сложете с маслото в огнеупорна купа, стопете на парна баня, като внимавате купата с шоколада да не докосва водата от тенджерата. След като шоколада е маслото се разтопят, слагате настрана да се охлади.  Добавете двата вида захар към шоколадовата смес и ваниловата есенция, рзбъркайте. Постепенно прибавете яйцата. Добавете пресятите брашно и какао и разбъркайте докато се смесят, без да прекалявате с бъркането. Ако слагате орехи, тук е момента да ги добавите. Сипете сместа във формата и печете около 30 мин. не го препичайте, кексчетата ще станат твърди, в средата трябва да са мекички, а отгоре леко напукани.
Ако печете в хартиените чашки, печете около 15-20 мин. 


Приготвяне на глазурата:
Леко затоплете шоколада на водна баня и с разбиване смесете с квасената сметана, ако използвате такава за разбиване, разбийте отделно сметаната и сложете внимателно затоплената нутела. Украсете отгоре кексчетрата по ваш вкус, може да поръсите с какао отгоре преди консумация, или шоколадови пръчици, или каквото ви душа поиска :-).





Няма коментари: