петък, 20 април 2012 г.

Шоколадови къпкейкс с лимонов маскарпоне крем


За тестото

50 г. качествено какао
240 мл. вряла вода
175 г. брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
1/4 чаена л. сол
113 г. безсолно масло със стайна температура
200 г. захар
2 големи яйца
2 чаени лъжици екстракт ванилия или 1 кафена лъжица прахче
ванилова захар на KOTANYI

За крема:

2 жълтъка
350 г. маскарпоне
200г. пудра захар
настъргана лимонова кора от един лимон, може и портокалова
сока от един лимон.
сока от 1 портокал за напояване на кексчетата



Приготвяне:

Загрейте фурната на 190 градуса. В купа разбъркайте какаото и
горещата вода до хомогенност и оставете да изстине на стайна температура.
В друга купа разбъркайте брашното, бакпулвера и солта. После разбийте маслото
със захарта до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате
да се поемат хубаво от сместа, добавете ванилията и накрая брашното с бакпулвера
и солта, накрая добавете какаовата смес и разбъркайте до хомогенност.
Напълнете хартиени чашки за мъфини 2/3 от обема им и печете около 16-20 мин.
или докато се вдигнат, проверете с клечка за зъби дали са готови ( не ги препичайте
, ще станат сухи). Следа като ги извадите и изстинат, украсете с крема по ваше желание.

За приготвяне на крема:
Разбийте жълтъците със 100 грама от пудрата захар, сложете на водна баня, ако ви е страх от сурови яйца, малко разбъркайте около 5 минути, сместа не трябва да става водниста, а да стане на пухкав крем, после добавете към маскарпонето и разбийте хубаво, добавете настърганите лимонова и портокалова кори и добавете и сока от лимон накрая. Разбийте на хубав крем.

Изцедете 1 голям портокал, издълбайте леко в средата къпкейкчетата и на всяко сложете по малко портокалов сок, после украсете с крема.

И тъй като това е първата ми рецепта, вдъхновена от толкова много хубави блогове и талантливи блогерки :-), ако някъде съм сбъркала, моля да ме извините.
Да ви е сладко!

1 коментар:

ЛеонаДим каза...

Това си е една съвсем сладка мечта!:PPP