понеделник, 28 май 2012 г.

Сладки за чай


Тези сладки са от маслено тесто, с конфитюр по ваш избор, какъвто вие обичате, може да сложите малинов, прасковен или кайсев, може да сложите дори и плодче от сладко, просто импровизирайте. Много са крехки тези сладки, след като ги опечете, ако искате да стоят хрупкави, не им слагайте сладкото отгоре веднага, а преди да го сервирате, защото иначе омекват от него. И така да напиша рецептата

За тестото:

113 г. безсолно масло на стайна температура
50 г. захар
1 яйце, разделено жълтък от белтък
1/2 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия
130 г. брашно
щипка сол
100 г. печени и смляни ядки ( бадеми, лешници, орехи)
120 мл. конфитюр

Приготвяне:

Разбийте маслото и захарта да стане като кремче, сложете ванилията и добавете жълтъка, след това пресятото брашно със солта, омесете тестото хубаво и ако е много меко сложете го в хладилника за 30 мин. до час. Опечете ядките на 180 градуса, след като изстинат ги смелете. Извадете тестото от хладилника и правете малки топченца, топете в разбития белтък, а после в смелените ядки, подредете в тава застлана с хартия на разстояние и отгоре върху всяко топченце направете малка дупка с дървена лъжица или с палеца на пръста си. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 8-10 мин. След като се опекат ги изчакайте да изстинат и ако сервирате веднага, сложете по половин ч.л. конфитюр или скадко и да ви е сладко!

сряда, 23 май 2012 г.


ОРЕХОВИ КЪПКЕЙКС С МАСКАРПОНЕ ГЛАЗУРА

















За кексчетата:

85 г. смляни орехи
4 с.л. меко масло
80 г. пудра захар
половин лимонова кора, настъргана
70 г. брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца

За глазурата:

250 г. маскарпоне
5 с.л. пудра захар
1 ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната на 190 градуса.
Разбийте всички продукти за тестото заедно, с миксер, изсипете сместа в хартиени кошнички за мъфини до 2/3, печете около 20 мин. след като се охладят украсете отгоре с разбитото маскарпоне с пудра захар и ванилия. 

Лесни и вкусни, да ви е сладко!

сряда, 16 май 2012 г.

Бързи питки с пълнозърнесто брашно


Тези питки стават много бързо, много лесно, а са много вкусни, особено с пълнозърнесто брашно, имат вкус на солети.


Продукти:


3 чаени чаши пълнозърнесто брашно, смляно в каменна мелница (продава се в био-магазините), или 2 чаши пълнозърнесто брашно и 1 бяло, и така ще станат много вкусни също.
1 чаена чаша кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2/3 чаена чаша олио


Приготвяне:


Загрейте фурната на 180 градуса, изсипете брашното в купа, разбъркайте содата с киселото мляко, хубаво да шупне, изсипете към брашното, накрая добавете олиото и бъркайте с дървена лъжица, (ако нямате дървена, не е фатално) не бъркайте много, само докато всички продукти се смесят добре. Тестото става малко като кексово, не се притеснявайте, точно така трябва да бъде, не твърдо. Взимайте късчета от тестото и лекичко ги оформяйте на топче, нареждайте в тавата и печете, при мен стават за около 15-20 мин. Излизат 9 питчици, зависи колко големи ще ги направите.


Да ви е сладко!

вторник, 15 май 2012 г.

Шоколадова торта с малинова глазура


Тази торта видях от тук  www.mycookingcreations.com и тъй като съм голям почитател на шоколада, реших да я направя, но със съвсем малки промени. Тортата е наистина топяща се в устата, с много богат вкус на шоколад, дъх на кафе и допълнение малини.


За тортата:


250 г. шоколад
150 г. захар
80 г. масло
4 яйца
30 г. орехи
80 г. лешници (или бадеми)
3 ч.л. ситно смляно кафе
2-3 с.л. ром (по желание)
щипка сол
малиново сладко, или сладко от боровинки за отгоре






Приготвяне:


Разтопете на водна баня маслото с шоколада, оставете настрани, запечете леко ядките на 180 градуса във фурната, след като поизстинат ги смелете с 2-3 с.л. захар и кафето, разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете смлените ядки, кафето шоколада и рома към жълтъците. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол и 2-3 капки лимонов сок. Добавете с леко бъркане белтъците към останалата смес. Застелете с хартия за печене форма за торта 24 см диаметър. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40 мин. Не печете много, за да не стане твърд сладкиша, вътре трябва да си остане леко влажен, а отгоре с хрупкава коричка. Следа като е изстинал, сложете отгоре сладко от малини или боровинки, а може и да покриете с квасена сметана смесено с нутела. 


Да ви е сладко!

събота, 12 май 2012 г.


Бадемови сладки с пълнеж от бял шоколад и малини


Тези сладки са едни от любимите ми, с чудесен аромат и вкус на малини, истински малини, ммммм, страхотен вкус, с малко лимонов сок, чудесно допълнение към сладостта на белия шоколад, бадеми и ванилия...чудесна комбинация. С чашка кафе сутрин или следобед....






















За тестото:


230 г. меко масло, на стайна температура
50 г. захар
2 с. л. квасена сметана или кисело мляко
8 с.л. смляни бадеми
1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 ванилия
малко нстъргана лимонова кора, да кажем половин чаена лъжичка


За крема:


200 г. бял шоколад
100 г. малини (аз слагам повече, понеже малините се изстискват и им се махат семките и 100 г. ми се струват малко)
1 ч.л. лимонов сок
8 с.л. смляни бадеми


Приготвяне на крема:


Аз първо си приготвям крема, за да се стегне, за това начипете шоколада и го стопете на водна баня, когато поизстине малко, но не чакайте много да изстива, добавете лимоновият сок, малиновото сокче ( аз ги прецеждам много хубаво през голяма цедка, смачквам ги с лъжицата като съм сложила цедката върку някакъв съд, отдолу излиза сокчето, и по принцип слагам повечко от 100 г. малини, последно дори ги правих със замразени малини, като ги размразих, все пак сезона на малините е далеч още :-)), накрая се добавят бадемите, покрива се с фолио съдчето с крем ( за да не поема миризмите от хладилника) и се слага в хладилника да се стегне.


За тестото:


Разбийте мекото масло със захарта на пяна, добавете ванилията и лимоновата кора, добавете квасената сметана (киселото мляко), добавете пресятото брашно и смляните бадеми, омесете тестото, увийте във фолио и сложете за 30 мин в хладилника.


Извадете тестото от хладилника, включете фурната на 180 градуса, разточете го върху леко набрашнен плот, ако ви лепне много, поръсете отгоре с малко брашно, изрежете формички по ваше желание, опечете за около 10-15 мин., отгоре трябва да са почти белички, да не стават кафеви, защото стават твърди. След като изстинат се слепват с охладения крем ( ако крема ви не е достатъчно стегнат, може да добавите още смлени бадеми ). Отгоре поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!

сряда, 9 май 2012 г.

Какаово руло с лимонов крем




За рулото:

6 яйца
6 с.л. захар
3 с.л. брашно
3 с.л. какао
1 с.л. олио
по желание 1 с.л. ром

За крема:

250 г. маскарпоне
200 г. квасена сметана
1/2 чаена чаша пудра захар
Кората от 2 големи лимона
сока от 1 голям лимон
1 ч. л. ванилова есенция

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса
Разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг. Добавете жълтъците и олиото полека, преситеното брашно  и какаото, (рома ако желаете). Бъркайте леко да се съединят продуктите, изсипете сместав тавата от фурната, предварителна застлана с хартия за печене и печете около 10-15 мин., трябва отгоре рулото да е мекичко, проверете с клечка дали е готово, но поне 10 мин. след като сте го сложили да се пече. Когато го извадите, още топло го завийте във влажна кърпа.

За крема:

Разбийте сметаната и маскарпонето със захарта, ванилията, добавете лимоновата кора и сока, хубаво разбийте, намажете хубаво охладеното руло, отгоре може да украсите както ви душа поиска, с плодове, с шоколадова глазура или пък с пудра захар....Аз го потъсих с малко какао и наредих ягоди, като ги поръсих с малко захар, за да изтраят уж повече, макар че рулото го нямаше още в деня на приготвянето му :-).

И само искам да ви кажа, че вместо лимоновия крем може да направите нутелено-маскарпонен крем като само добавите към маскарпонето и сметаната няколко лъжици нутела и още малко пудра захар (по ваш вкус), то пак ще е страхотно, още по-различно и ще допадне на любителите на много шоколадовия вкус. А ако не можете да си купите маскарпоне, може да ползвате само квасена сметана и в двата случая, но вкусът тогава ще е различен разбира се. 

И така, да ви е сладко!

понеделник, 7 май 2012 г.

Мъфини с малиново сладко


Мъфините са най-вкусни когато са топлички, но и на другия ден пак ги бива, особено с чаша не толкова сладко кафе.

За около 12 мъфина:
140 г. захар и пудра за овалване
200 г. брашно
1ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер
100 мл. кисело мляко
2 големи яйца, разбити
1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар на KOTANYI
140 г. разтопено масло
12 с.л. малиново сладко ( най-добре домашно, но ако нямате става и с купешко)

Фурната се загрява на 190 градуса (170 градуса ако е с обдухване). Намазнява се форма за мъфини 12 гнезда или ако са хартиени чашки няма нужда от мазнина. В купа се смесват захарта, брашното, содата (бакпулвера) и ванилията. В друга купа се смесват яйцата и киселото мляко. Добавя се и маслото и течните съставки се прибавят към сухите, разбърква се хубаво с лъжица, не го бъркайте прекалено много , само докато всичко се смеси добре.
Изсипвайте по 2/3 от сместта във всяко гнездо, после в средата сложете по 1 с.л. от сладкото и добавете отгоре останалата смес. Запечете за 16-18 мин. или докато мъфините станат златисти, на пипане ътрябва да са мекички. Като ги извадите от фурната ги оставете да изстинат и после ги офаляйте внимателно в пудра захар.
Внимавайте при отделянето на мъфините от формата ако е силиконова, защото сладкото пада на дъното и може да се счупят, за това внимателно ги отделете и може да ги сложите в хартиени чашки за красота, а ако сте ги пекли в хартиените чашки направо, тогава такъв проблем няма да има, но пък хартиените чашки трябва да не пълните много от сместта, защото тестото е тежко и да не се разлеят извън чашките. Може отгоре върху мъфините да сложите и крем по ваш избор, аз още не съм пробвала, но мисля, че крем от маскарпоне и малко квасена сметана или пък сметана за разбиване + малини (все още няма пресни на пазара и за това не съм пробвала ), ще бъде чудесно допълнение към тези супер-лесни мъфини.


петък, 4 май 2012 г.

Локумки

Тези локумки ги има сигурно в доста блогове вече, но моите приятели толкова ги харесват, че вместо да ви давам рецепта, мили приятели, просто надникнете в блога и ще откриете съдържанието :-). Иначе локумките ги видях от тук  http://nanita-nordina.blogspot.com/
Аз просто увеличих количествата, защото много бързо свършват тези сладки :-)

За тестото:
1 ч. чаша вода
1 ч. чаша олио
1 и 1/2 сода за хляб
около 2 и 1/2 ч. чаши брашно, може и към 3, тестото е варено, за това вижте колко ще поеме, да бъде мекичко.
2 кутийки локум по ваш вкус( аз взимам от обикновения на захарни заводи, другите не ми харесват)
пудра захар за овалване

Приготвяне:
Олиото и водата се слагат да заврат, после се прибавя содата и щопка сол, 
Маха се сместа от котлона, слага се наведнъж брашното, пресято, бърка се да стане тесто.
Взимат се малки късчета тесто и се увива около половин локумче от локумчетата в кутийката. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна. Пекат се до порозовяване и още топлички се овалват в пудрата захар, също преситена.
Много лесни за правене сладки, вкусни и бързо бързо свършват. Може да им сложите и орехче ако обичате.
Да ви е сладко!

Тарта с ягоди и лешници


За  тестото:
140 г. брашно
50 г. смлени лешници
100 г. масло на кубчета
50 г. захар
1 жълтък

За плънката:
250 г. маскарпоне
2.с.л. пудра захар ( на мен ми се сториха малко, за почитателите на по-сладки неща може да се сложи още, просто като разбивате маскарпонето, опитайте и си добавете още ако не ви хареса, имайте предвид, че ще има и карамелена смес)
150 мл. сметана
450 г. ягоди

За отгоре:
6 - 7 с. л. захар
30 г. масло
3-4 с. л. прясно мляко
85 г. печени натрошени лешници

Приготвяне:

Загрейте фурната до 190 градуса (170 с обдухване). Сложете брашното и млените лешници в кухненски комбайн и добавете маслото, (ако нямате такъв смелете лешниците на ситно с мелничка) . Тестото трябва да стане на трохи, ако месите с ръце, правете го бързо, за да не се стопи маслото, прибавете захарта, сложете жълтъка, 1-2 с.л. студена вода и омесете тестото върху набрашнена повърхност. разточете го на кръг. Покрийте форма за тарта с хартия за печене, сложете вътре тестото и оформете и леко по стените нагоре. Охладете тестото в хладилник за 15-20 мин.
Извадете тестото, сложете хартия за печене покрита с боб отгоре ( това се прави, за да не се повдигне тестото при печене). Запечете за 15 мин., след което махнете хартията с боба и печете още 5-7 мин. до златисто. Оставете го да изстине. В малка тенджерка сложете захарта да се карамелизира, махнете от котлона и  прибавете маслото,  накрая сложете млякото, разбъркайте да стане с капучинен цвят , с половината от тази смес полейте тартата отдолу. Разбийте маскарпонето със захарта, разбийте сметаната и я смесете с маскарпонето. нарежете половината ягоди и ги прибавете към маскарпонената смес. Махнете тартата от формата за печене, сложете си я в подходяща чиния, намажете отгоре с маскарпонето с ягоди. Нарежете останалите ягоди и украсете тартата по ваш вкус, полейте с останалата карамелизирана смес и поръсете с печените лешници.

Много свежа се получи тази тарта, точно като за горещите летни дни....