петък, 3 август 2012 г.

ЛИМОНОВ ПАЙ


Този пай отдавна го следя къде в един къде в друг блог, правих го няколко пъти миналата година по различни поводи, на приятели и след като отзивите бяха повече положителни реших да го публикувам и него тук. На мен лично много ми харесва комбинацията между киселият освежаващ лимонов крем и сладкото целувчено допълнение отгоре, а бисквитения блат най-отдолу.....ммммммм, хрупкав и ароматен, с вкус на масло, с две думи, вкусно, няма да сгрешите ако опитате. 

Продукти за тестото:

2 ч.чаши брашно
1/2 ч.л. сол.
200 г безсолно масло, охладено и нарязано на кубчета
1 голям яйчен жълтък
1 с.л. захар
1 с.л. лимонова кора, ситно настъргана
3-5 супени л. студена вода
2-3 прахчета ванилия или ванилова есенция 1 ч.л.

Лимонов крем:

1 ч.чаша захар
1/2 чаша царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
4 жълтъка на стайна температура
2/3 чаша пресен лимонов сок
2 чаши студена вода
1с.л. лимонова кора, ситно настъргана
50 г. безсолно масло

Целувчена коричка:

5 големи белтъка, на стайна температура
1/4 ч.л. сол
1-2 прахчета ванилия ( аз използвам бурбонска ванилия на KOTANY)
2/3 чаша захар

Приготвяне:

В купа смесваме брашното и солта. Добавяме студеното нарязано на кубчета масло и претриваме през пръсти докато стане на "трохи: тестото. 
Добавяме захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора, есенцията и водата и замесваме грубо тесто. Увиваме във фолио и го слагаме в хладилника за около 30 мин.
изваждаме и оставяме за 5 мин. на стайна температура.
Загряваме фурната на 200 градуса , след което разточваме от тестото кръгла кора, поставяме я в 26-28 см. диаметър форма за пай или подходящ съд за печене. Разстиламе тестото така че да се вдигне и до половината на стените на формата, изравняваме, застиламе отгоре с хартия за печене и поставяме бобени зърна отгоре, за да не се деформира тестото. Печем тестото 10 мин., махаме хартията с боба и печем още 5 мин до порозовяване.

След като се охлади маслената кора приготвяме лимоновия крем. Смесваме захарта, царевичното нишесте, солта, жълтъците и лимоновия сок и разбъркваме добре, добавяме 2 чаши вода и разбиваме с миксер. Слагаме сместа на водна баня и бъркаме докато се получи гъст крем, (по-гъст от обикновено, за да не се разтича при рязане на пая). След като се сгъсти слагаме маслото и лимоновата кора и разбъркваме докато се стопи маслото. Лимоновия крем се излива върху маслената кора.
Загряваме фурната на 170 градуса. Разбиваме белтъците със солта и захарта до целувчено тесто, изсипваме върху лимоновия крем и оформяме по наше желание, може с вилица да се надърпа, като таралежче, или слагаме целувченото тесто в шприц и правим розички върху лимоновия крем. Може да се консумира и топъл и охладен, но на мен лично охладен ми е по-вкусен.

И НА ВАС ДА ВИ Е ВКУСНО!

Няма коментари: