КЪПКЕЙКС С КРЕМ ТИРАМИСУ
За тестото:
1 1/4 ч.чаша брашно
6 с.л. краве масло
3/4 ч.л. бакпулвер
3 цели яйца и три жълтъка
1/4 ч.л. сол
1/3 ч. чаша прясно мляко
1 ч. чаша кристална захар
ванилия или бурбонска или 2 пакетчета синтетична
за сиропа:
1/2 ч. чаша кафе
50 мл. бейлиз
1/4 ч.чаша захар
За крема:
1 жълтък
250 г. маскарпоне ( аз слагам повече)
пудра захар на вкус
ванилия на вкус
какао за поръсване
Приготвяне:
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Смесваме маслото, ванилията и млякото и ги загряваме докато маслото се разтопи. Добавяме ванилията
В друг съд разбиваме яйцата и жълтъците със захарта, докато удвоят обема си и станат на крем.
В трети съд смесваме всички суги съставки и започваме бавно да прибавяме към яйчната смес до усвояване. Прибавяме и млечно-маслената смес (да не е гореща) и разбиваме до получаване на еднородна маса.
Разпределяме сместта в намаслени формички или хартиени чашки за мъфини като не ги пълним повече от 3/4. Изпичаме за около 15 мин. до готовност, проверяваме с клечка за зъби. Оставяме ги да изстинат малко.
През това време правим кафето, смесваме със захарта и бейлиса, издълбаваме кексчетата леко отгоре с нож или лъжица и поливаме с кафеената смес.
Приготвяме си крема от маскарпоне като разбиваме жълтъка с пудрата захар на сняг а после прибавяме и маскарпонето, добавяме и ванилията. Декорирарме изстиналите кексчета с крема отгоре и преди сервиране поръсваме всяко кексче с какао.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар