вторник, 12 юни 2012 г.

Пай с праскови и квасена сметана


Този пай правих няколко пъти миналото лято, взаимствах го от блога на Ирина от sunshineskitchen.com. Много ми хареса и реших да го публикувам, още повече, че първите праскови вече са на пазара, макар и не български.


Продукти за тестото:
200 г. брашно
1/2 ч.л. сол
120 г. студено масло, нарязано на малки кубченца
2-3 супени лъжици студена вода


Продукти за плънката:
4 средно големи праскови, може и нектарини
200 г. квасена сметана
3 жълтъка
150 г. захар
1 ч.л. ванилова есенция
2 с.л. брашно


Продукти за топинга:
2 с.л. брашно
2 с.л. смлени бадеми
1 с.л. захар
30 г.студено масло
1 ч.л. настъргана лимонова кора


Приготвяне:


Брашното и солта се смесват. маслото се добавя на кубчета и се втрива с вилица докато стане на трохи. Добавя се водатаи тестото се оформя на топка без да се меси, опакова се в опаковъчно фолио и се слага в хладилник за 1-2 часа. След като се охлади се разточва върху гладка повърхност на кръг, слага се в тава или форма за пайове, около 22 см. диаметър, покрива се дъното и стените до някъде, оформете го да е равно отгоре, за да бъде по-красиво, излишното тесто от стените се изрязва. Отново се прибира в хладилника.


Фурната се загрява на 200 градуса. Разбиват се жълтъците и захарта до побеляване, добавя се ванилията, сметаната и брашното, разбърква се хубаво. Прасковите се обелват (ако не са нектарини), нарязват се на тънки резени, 1-2 см., подреждат се върху тестото, отгоре се заливат с яйчната смес. Пече се около 20-30 мин, до златисто.
През това време приготвяме трохите за отгоре, смесваме смлените бадеми, захарта и брашното, лимоновата кора и накрая маслото, всичко се втрива на трохи и се разпределя в средата на изпечения пай, запича се още около 10 мин. и е готов. Може да се хапва топъл или студен. Вкусен и в двата варианта. 

Няма коментари: