четвъртък, 7 юни 2012 г.

Пълнени тиквички с яйца, сирена и  сметана


Днес реших след всички сладости да публикувам и една рецепта за тиквички, която се оказа доста сполучлива. Особено за хора, които не си падат много по мръвката, а ястиeто става и за мезе към чаша вино например :-)

Ето рецептата:

3 големи тиквички
3-4  яйца
голяма чаша натрошено сирене
3-4 топени сирена
половин чаена чаша сметана за готвене (може и без нея)
малко копър и малко босилек
стрък пресен лук и стрък пресен чесън или скилидка две 
сол на вкус

Тиквичките се обелват и се срязват надлъжно на две, а после напречно на още две, издълбават се, слагат се във вряща подсолена вода за около 10 мин. В купа се разбиват яйцата, добавя се натрошеното сирене и нарязаните топени сиренца, добавя се сметаната (ако ползвате), копъра и босилека, лука и чесъна, ако сиренето е безсолно и посолявате на вкус, разбърквате хубаво. След като тиквичките са готови, вадят се от водата и се слагат в леко намазана тава с мазнина, пълнят се със сместа и може да добавите малко от водата, в която са вряли, пекат се на 190-200 градуса докато се зачервят отгоре.

Да ви е сладко!

Няма коментари: