сряда, 4 юли 2012 г.

Лятна торта-парфе с плодове


Тази вкусна торта направих за рожденния си ден тази година, след като я видях в блога на Йоли. Отзивите бяха много добри, приятелите ми я харесаха, лека, с вкус на праскови в случая.


Ето и рецептата:


За блата:


2/3 ч.ч захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
75 г. разтопено масло
1ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
2 праскови


За крема:


400 г. квасена сметана
150 г. захар
1 опаковка ванилов пудинг на йоткер или йотис
500 г. праскови или каквито плодове ви харесват
2 п. желатин


За плодовото желе:


500 г. праскови или други плодове
100 г. кафява захар
1/2 ч.ч. вода
1 п. желатин


За украсата отстрани на тортата:


2 белтъка
80 г. захар
1 ванилия
плодове каквито си пожелаете


или разбита сладкарска сметана вместо белтъците


Приготвяне:


Включете фурната на 190 градуса.
Разбийте яйцето и захарта на пухкав крем. Прибавете млякото, маслото. Пресейтебрашното с ванилията и бакпулвера. Добавете ги към яйчната смес и разбъркайте. Изсипете сместа в кръгла форма (26 см. ), покрита с хартия за печене. Отгоре наредете наряаните на резенчета праскови и изпечете до златисто. Извадете блата да изстине.
За крема пасирайте плодовете със захарта. Стопете на водна баня желатина и прибавете към плодовата смес. Разбъркайте сметана, пудинга направете по указание и смесете сметаната пудинга и плодовата смес в едно. Тази смес я изсипете в тортената форма върху изсиналия блат като внимавайте да не надвишите нивото на хартията за печене, защото аз първият път дори се опитах да сложа тази смес и без хартия във форма за торта с подвижна стена и кремът се изля през отворите :-)....
Сложете в хладилник да стегне за около 4 часа.
За плодовото желе нарежете плодовете и ги карамелизирайте с кафявата захар. Изсипете водата докато се разтвори карамела. Изсипете желатина и разбъркайте, той ще се разтвори в горещата смес. Пасирайте всичко и след като се охлади малко изсипете върху стегналия се крем на тортата. Отново върнете в хладилника да се стегне.
След като тортата вече се е стегнала може да я украсите по желание с белтъците или сметана и плодове.
Да ви е сладко!





Няма коментари: