четвъртък, 26 април 2012 г.

Шоколадови кексчета с шоколадова глазура



Тези кексчета са с доста силен шоколадов вкус, истинско изкушение за почитателите на шоколад, прекрасно се допълват с чаша горчиво кафе, приготвят се бързо и бързо бързо свършват :-)


За тестото:
85 г. натурален шоколад
100 г. безсолно масло
125 г. захар
100 г. кафява захар
1 ч.л. ванилова есенция
2 цели яйца и 1 жълтък
със стайна температура
100 г. брашно
3 с.л. какао на прах
60 г. едро счукани орехи ( по желание)


 За глазурата:
250 г. квасена сметана или сметана за разбиване (според вкуса)
6-7 лъжици нутела


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 C. Застелете с хартия за печене квадратна тава 22 на 22 см.
или ако искате може да ползвате хартиени кошнички за мъфини (при тях печенето ще стане по-бързо). 
Начупете шоколада и го сложете с маслото в огнеупорна купа, стопете на парна баня, като внимавате купата с шоколада да не докосва водата от тенджерата. След като шоколада е маслото се разтопят, слагате настрана да се охлади.  Добавете двата вида захар към шоколадовата смес и ваниловата есенция, рзбъркайте. Постепенно прибавете яйцата. Добавете пресятите брашно и какао и разбъркайте докато се смесят, без да прекалявате с бъркането. Ако слагате орехи, тук е момента да ги добавите. Сипете сместа във формата и печете около 30 мин. не го препичайте, кексчетата ще станат твърди, в средата трябва да са мекички, а отгоре леко напукани.
Ако печете в хартиените чашки, печете около 15-20 мин. 


Приготвяне на глазурата:
Леко затоплете шоколада на водна баня и с разбиване смесете с квасената сметана, ако използвате такава за разбиване, разбийте отделно сметаната и сложете внимателно затоплената нутела. Украсете отгоре кексчетрата по ваш вкус, може да поръсите с какао отгоре преди консумация, или шоколадови пръчици, или каквото ви душа поиска :-).





понеделник, 23 април 2012 г.


Кардамонови сладки с портокалов крем



Всичко започна с лятното завръщане на една моя приятелка, която живее в Кипър и Абу Даби ....(какъв кеф да не си стоиш само на едно място;-)...
Та тази моя приятелка ми донесе от там една подправка, каза, че там, в онзи различен от нашия свят, си пият кафето подправено с нея. И кафе ми беше донесла, кипърско :-) - и така кипърско кафе по арабски. Да, има екзотичен вкус това кафе, не всеки го харесва, а за подправката Краси (моята приятелка)  каза, че е джинджифил. Добре, и така, по това време моята страст към сладкоправенето беше тъкмо в началото и в ровене из интернет попаднах на една рецепта, която ме впечатли, бяха сладки, джинджифилови, с пълнеж от  крема-сирене с портокалов сок и кора. Звучеше ми адски вкусно и просто ги направих. "Джинджифила" (който аз винаги съм знаела, че е корен и не знаех, че има и семенца :-) смлях в машинка за мелене на кафе, сложих по-малко отколкото пишеше в рецептата, защото мириса на подправката ми се стори доста силен. Сладките станаха  най-вкусните, които някога съм яла, а всички, които ги опитаха, бяха възхитени, и така, това станаха мои и на много приятели покрай мен любими сладки. Един ден тези уханни шушулки със семенца вече свършиха и аз реших да заместя с купен от магазина на прах джинджифил. Сладките имаха друг, съвсем различен вкус и изобщо не така хубав :-(. Тогава реших да погледна в интернет, писах джиндифил, след известно ровене се оказа, че тези шушулчици уханни са кардамом, родственик на  джинджифила, но....с доста по-мек мирис, а на мен наистина ми харесва повече. И така, да напиша рецептата , която открих благодарение на моята приятелка Краси :-). За теб, мила Краси....





Продукти за сладките:


2ч.чаши брашно
1/3 ч.чаша кафява захар+ за овалване
1/3 ч. чаша бяла захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
1/2 ч.л., не препълнена кардамом (най-добре да си го смелим сами с кафемелачка или друга мелачка)
1/2 ч.л. ванилова есенция или 1 ванилия
12 супени лъжици масло на стайна температура
1 голямо яйце

За крема:


115 г. крем-сирене
1-2 с.л. масло на стайна температура
1/2 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. ситно настъргана портокалова кора
1 ч.л. портокалов сок
1/2 ч. л. кардамом ( може и по-малко да сложите)
1 чаена чаша пудра захар



Приготвяне:


Брашното, бакпулвера, солта и подправките се смесват в купа. Маслото ( тук също да спомена, че не трябва да се прекалява с маслото, измерете точно 12 равни лъжици меко масло, да не е повече, иначе с тестото се работи трудно и сладките се разливат в тавата) се разбива с кафявата и обикновената захар около 2 минути. Добавя се яйцето и ванилията. Сместа се бие още 30 секунди. 



Накрая се прибавя брашното. Омесва се на тесто, оформя се на топка . 




Завива се в опаковъчно фолио и  се оставя  в хладилник за 2 часа.



От тестото се късат топчета, горе долу гледайте да са еднакви, а големината, в зависмост от това колко искате да ви бъдат големи сладките. Топчетата се овалват в захар. Поставят се на разстояние в тава застлана с хартия. Притискат се с дъното на чаша на плоски кръгчета. Пекат се в предварително загрята фурна около 7-8 минути на 170-180 С. Наблюдават се да не изгорят, защото стават много твърди. 




Приготвяне на крема :


Разбивате крем-сиренето с пудра захар и маслото хубаво, слагате подправките , сока от портокал (само да пиша, не прекалявайте със сока, защото има опасност крема да стане воден) и кората, разбивате хубаво и оставяте в хладилника да стегне малко. Крема трябва да е така стегнат, че да не се разтича, когато слепвате сладките. Аз поне два пъти забравям за това и крема се разтича, за това исках да го напиша.



Изпечените сладки се оставят да изстинат . Взема се една сладка и се намазва с 1 пълна ч. л. от крема. Отгоре се поставя друга и леко се притиска. Консумират се на следващия ден. Сладките могат да се съхранят затворени в метална кутия няколко дни. 



                                                           Да ви е сладко!


                                                     
                                               




петък, 20 април 2012 г.

Шоколадови къпкейкс с лимонов маскарпоне крем


За тестото

50 г. качествено какао
240 мл. вряла вода
175 г. брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
1/4 чаена л. сол
113 г. безсолно масло със стайна температура
200 г. захар
2 големи яйца
2 чаени лъжици екстракт ванилия или 1 кафена лъжица прахче
ванилова захар на KOTANYI

За крема:

2 жълтъка
350 г. маскарпоне
200г. пудра захар
настъргана лимонова кора от един лимон, може и портокалова
сока от един лимон.
сока от 1 портокал за напояване на кексчетата



Приготвяне:

Загрейте фурната на 190 градуса. В купа разбъркайте какаото и
горещата вода до хомогенност и оставете да изстине на стайна температура.
В друга купа разбъркайте брашното, бакпулвера и солта. После разбийте маслото
със захарта до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате
да се поемат хубаво от сместа, добавете ванилията и накрая брашното с бакпулвера
и солта, накрая добавете какаовата смес и разбъркайте до хомогенност.
Напълнете хартиени чашки за мъфини 2/3 от обема им и печете около 16-20 мин.
или докато се вдигнат, проверете с клечка за зъби дали са готови ( не ги препичайте
, ще станат сухи). Следа като ги извадите и изстинат, украсете с крема по ваше желание.

За приготвяне на крема:
Разбийте жълтъците със 100 грама от пудрата захар, сложете на водна баня, ако ви е страх от сурови яйца, малко разбъркайте около 5 минути, сместа не трябва да става водниста, а да стане на пухкав крем, после добавете към маскарпонето и разбийте хубаво, добавете настърганите лимонова и портокалова кори и добавете и сока от лимон накрая. Разбийте на хубав крем.

Изцедете 1 голям портокал, издълбайте леко в средата къпкейкчетата и на всяко сложете по малко портокалов сок, после украсете с крема.

И тъй като това е първата ми рецепта, вдъхновена от толкова много хубави блогове и талантливи блогерки :-), ако някъде съм сбъркала, моля да ме извините.
Да ви е сладко!